Baktérie na ISS zmutovali spôsobom, aký sme na Zemi ešte nevideli

Najnovší výskum ukázal, že baktérie na ISS sa geneticky aj funkčne líšia od svojich príbuzných na Zemi.

bakteria a vesmir
Zdroj: Arek Socha z Pixabay, úprava Vosveteit.sk

Vesmírna stanica nie je až tak čisté miesto, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Žijú tam astronauti, čo zároveň znamená baktérie, ktoré si nosíme so sebou. Ako vysvetľuje portál IFL Science, baktérie si našli aj na vesmírnej stanici svoje miesto a kvôli ich schopnosti rapídnej evolúcie sa stávajú odlišné od svojich príbuzných na Zemi.  

Konkrétne sa vedci vo svojom výskume zamerali na baktériu Enterobacter bugandensis. Ide o “oportunistický” patogén, čo znamená, že chorobu v hostiteľovi vyvoláva len vtedy, ak je hostiteľ oslabený. Znamená to, že infikujú len človeka, ktorý už je chorý alebo má slabý imunitný systém.  

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Táto baktéria sa zároveň stala odolná voči niekoľkým liekom. Antibiotická liečba sa teda stáva neefektívnou a vedci preto skúmajú baktériu aj na obežnej dráhe Zeme. Astronauti tieto baktérie priniesli na ISS v roku 2018. Do vesmíru priniesli päť druhov baktérií a v najnovšej štúdii vysvetľujú, že ich už tam existuje 13.  

Hlbšia analýza baktérií naznačuje, že pod stresom, ktorý na nich ukladá nové prostredie, môžu baktérie mutovať spôsobom, ktorý ich odlišuje geneticky aj funkčne od rovnakých baktérií žijúcich na Zemi.  

“Podarilo sa nám identifikovať určité gény, ktoré sa nachádzajú len v baktériách žijúcich na ISS,” píšu autori štúdie.

Lieky proti novým baktériám

Vedci považujú za dôležité pochopiť, ako sa môžu baktérie vo vesmíre vyvíjať. Tieto výskumy im dovoľujú lepšie chrániť astronautov. Zároveň získavame viac poznatkov o tom, ako môžeme tieto patogény poraziť. Ukázalo sa, že prispôsobením sa na mikrogravitáciu, tieto baktérie zakryli svoje “achillove päty”. 

Výskumníci však naznačujú, že tieto nové gény by mohli slúžiť ako cieľ pre nové formy liekov. Tie pomôžu najmä astronautom žijúcim v jedinečných podmienkach Medzinárodnej vesmírnej stanice. Autori priznávajú, že analýza mala určité limitácie. Kvôli nim nemôžu definitívne potvrdiť to, že pozorované mutácie vznikli skutočne pobytom vo vesmíre.  

Existuje ale veľa dôkazov, ktoré ukazujú, ako sa tieto baktérie dokázali integrovať do komunít veľa odlišných druhov baktérií. Medzi nimi sa nachádzajú aj ďalšie oportunistické baktérie odolné voči niekoľkým antibiotickým liekom. Autori štúdie vysvetľujú, že ďalší dôvod mutácie baktérií môže byť to, že žijú medzi inými baktériami. To mohlo spôsobiť, že si našli svoj vlastný priestor.  

Podľa autorov hrá vesmír určitú úlohu v evolúcii baktérií, no nemôžu zatiaľ povedať, že vesmír je jediným faktorom. Výskum ale ukazuje, že baktériám sa darí aj v prostredí mikrogravitácie, vyššej radiácie a vyšších hodnotách oxidu uhličitého, než na Zemi. Výskum baktérií na Medzinárodnej vesmírnej stanici aj naďalej pokračuje a čas ukáže, ako sa tieto baktérie budú vyvíjať ďalej.  

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre