Vyparovanie vody neprebieha len pomocou tepla: Vedci objavili nový proces, o ktorom sme doteraz nevedeli

Vedci z MIT dokázali, že voda sa môže vyparovať len pomocou svetla.

Vedci odhalili, že vyparovanie prebieha aj bez tepla
Zdroj: Unsplash (Zach Lezniewicz)

Výskumníci z MIT inštitútu v práci dokázali, ako môže svetlo vypariť vodu aj bez potreby tepla.  

Vyparovanie vody je jeden z najzákladnejších procesov na planéte a stretávame sa s ním neustále. Vedci aj napriek tomu až doteraz prehliadali jednu dôležitú časť tohto fenoménu. V rámci štúdie vykonali niekoľko mimoriadne presných experimentov, ktoré ukázali, že za vyparovaním nestojí čisto len teplo. Svetlo, ktoré zasiahne povrch vody, môže rozbiť molekuly vody a vzniesť ich do vzduchu. To vytvára vyparovanie bez akéhokoľvek tepla.  

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Ide o mimoriadne významný objav, ktorý by mohol mať niekoľko vážnych implikácií. Autori štúdie vysvetľujú, že tento fenomén nám môže pomôcť vysvetliť záhadné merania toho, ako slnečné svetlo ovplyvňuje oblaky. To by zas mohlo viesť k presnejším klimatickým modelom.  

Autori štúdie naznačujú, že v prírode by sa tento fenomén mal odohrávať všade, od oblakov, oceánov, až po pôdu a rastliny. Preto by sme mohli v nasledujúcich rokoch nájsť nejaké praktické uplatnenie pre tento fenomén.  

“Myslím, že toto vyparovanie môže nájsť uplatnenie v rôznych sférach. Preskúmavame momentálne niekoľko odlišných smerov a samozrejme že to ovplyvní aj základnú vedu,” tvrdí Gang Chen, vedúci štúdie.  

Nová štúdia stavia na minuloročnom výskume. Ten popisoval nový fotomolekulárny jav, no len pod mimoriadne špecifickými podmienkami. Táto práca naznačovala, že vyparovanie bez tepla sa objavuje len pri špeciálne pripravených hydrogéloch nasiaknutých vo vode. Nová práca ukázala, že hydrogél vôbec nepotrebujeme, stačí akákoľvek voda.  

Objav môže byť začiatkom niečoho nového

Výskumníci nečakali, že takúto formu vyparovania objavia. Pokúšali sa preto nájsť čo najviac dôkazov o tom, že takéto vyparovanie skutočne prebieha. Vedci v štúdii hlásia, že vykonali 14 rôznych experimentov a meraní. Podarilo sa im dokázať, že voda sa skutočne vyparuje aj bez tepla, len za pomoci svetla. Doteraz sa predpokladalo, že teplo hrá jedinú úlohu v tomto procese.  

Tento efekt je najvýraznejší vtedy, ak svetlo dopadá na povrch vody pod 45 stupňovým uhlom. Zároveň je najsilnejším pri určitom type polarizácie. Vedci vysvetľujú, že pod týmto uhlom môžu fotóny vykázať dostatočnú silu na to, aby uvoľnili molekuly z vody. Zatiaľ však nevedia vysvetliť polarizáciu a to, prečo je efekt najvyšší v zelenom svetle, s ktorým voda interaguje najmenej.  

“Táto nová forma vyparovania nám môže pomôcť pochopiť ako slnečné svetlo reaguje s oblakmi, oceánmi, hmlou alebo inými vodnými telesami,” vysvetľuje Xiulin Ruan, profesor mechanického inžinierstva, ktorý sa na výskume nepodieľal.

Autori štúdie predpokladajú, že toto zistenie môže byť veľmi všeobecné a tento experiment načrel len povrch celého problému. Ďalšie štúdie by mohli prezradiť oveľa viac.  

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre