Takto blízko k objaveniu života mimo Zeme sme ešte neboli. Planéta K2-18b znova púta pozornosť

Vzdialený svet, planéta K2-18b, znova púta pozornosť vedcov. Namierili na ňu teleskop Jamesa Webba, ktorý by mal potvrdiť alebo vyvrátiť prítomnosť zlúčeniny, o ktorej vieme, že ju produkuje iba život.

K2-18b
Zdroj: NASA

O planéte K2-18b ste už možno počuli. Ide o planétu, ktorá sa od nás nachádza približne 124 svetelných rokov a mohla by byť potenciálne miestom, kde si život, rovnako ako u nás, našiel cestu. Ide o planétu o veľkosti, ktorá je niečo medzi Zemou a Neptúnom. K2-18b je približne osemnásobne hmotnejšia ako Zem a viac ako dvakrát väčšia. Planéta bola objavená ešte v roku 2015.

Táto planéta ale urobila rozruch vo vedeckej komunite až v roku 2019, kedy sa podarilo v jej atmosfére identifikovať vodnú paru. K2-18b je bohatá na vodík a atmosféra sa skladá od 0.02 do 14.8% vody. Pre porovnanie, Zem má od 0 – 5% vody.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Najnovšie je táto planéta znova na pretrase. Spravodajský server dailymail.co.uk upozorňuje, že vedcom sa podarilo ešte rok dozadu identifikovať plynný dimetylsulfid. Ide o zlúčeninu, o ktorej vieme, že ju „produkuje iba život“. Pre tých, ktorí nevedia, tak táto látka je emitovaná z fytoplanktónu v morskom prostredí, čo naznačuje podobnú formu života na vzdialenej planéte. Podľa našich aktuálny vedomostí, nepoznáme iný prírodný proces, ktorého výsledkom by bol dimetylsulfid.

Teleskop Jamesa Webba znova namierili na K2-18b

Najnovšie tieto zistenia, ktoré naznačujú, že na vzdialenej planéte môže byť život, sa pokúsi verifikovať teleskop Jamesa Webba, ktorý astronómovia v piatok (26. apríla) namierili smerom ku K2-18b. Teleskop planétu monitoroval po dobu osem hodín. Treba ale podotknúť, že na 100%-potvrdenie zistení, či je na planéte prítomný život, si fanúšikovia mimozemského života, budú musieť ešte počkať niekoľko mesiacov, pokiaľ vedci podrobne preštudujú výsledky pozorovania.

„Webbove pozorovania by mali byť schopné potvrdiť, či je DMS skutočne prítomný v atmosfére K2-18b na významných úrovniach.“

Výskum, ktorý pôvodne spozoroval túto zlúčeninu, viedol Dr Nikku Madhusudhan, astrofyzik z University of Cambridge. Túto pre nás ďaleko vzdialenú planétu nazval „hyceánsky“ svet. Ide o pomerne nový a pre mnohých aj neznámy pojem. Charakterizuje kamennú planétu s atmosférou bohatou na vodík a vodnými oceánmi.

Nikku pre portál The Times uviedol, že ak dôjde k potvrdeniu ich zistení, tak K2-18b sa dostane na vrchol rebríčka, kde by sme mali hľadať život mimo našej planéty. Výsledky ich práce podporujú teóriu, že pod atmosférou bohatou na vodík je vodný oceán, ktorý by mohol potenciálne obsahovať život. Čoskoro sa ale dozvieme, či je tomu alebo nie je skutočne tak.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre