Čínske médiá venujú v nedeľu veľkú pozornosť príchodu generálneho riaditeľa amerického výrobcu elektromobilov Tesla Elona Muska na návštevu ázijskej krajiny. Ide o jeho druhú návštevu za menej ako rok v Číne, ktorá je najväčším svetovým trhom s elektrickými vozidlami.

„Na pozvanie Čínskej rady pre podporu medzinárodného obchodu pricestoval do Pekingu generálny riaditeľ Tesly Elon Musk,“ uviedla v nedeľu štátna televízia CCTV.

Štátne médiá informovali, že Musk sa stretol so Žen Chung-pinom, šéfom čínskej rady, „aby prediskutovali ďalšie kroky pri spolupráci a ďalšie témy“. Musk má rozsiahle obchodné záujmy v Číne, ktorú navštívil aj vlani v júni.

Tesla nereagovala na žiadosti AFP o potvrdenie Muskovej návštevy v Číne, ani na otázky o itinerári cesty.

Americký magnát je na Západe kontroverznou postavou, no v Číne sa elektromobily Tesla stali základom mestského života strednej triedy.

Muskov príchod do Číny sa časovo zhoduje s tvrdou cenovou vojnou medzi automobilkami, ktoré sa zúfalo snažia presadiť na tamojšom silne konkurenčnom trhu elektrických vozidiel. Návšteva sa koná tiež v čase, keď Peking hostí obrovský autosalón.

Čínsky miestny automobilový gigant BYD (Build Your Dreams) porazil vo 4. kvartáli minulého roka Teslu a stal sa celosvetovo najväčším predajcom elektromobilov. Tesla však tento titul získala späť v 1. štvrťroku tohto roka, ale BYD zostáva pevne na čele na svojom domácom trhu.

Ďalšie dôležité správy

BYD.
Neprehliadnite

BYD stráca postavenie najväčšieho predajcu elektromobilov v prospech Tesly