Areál Bukózy v Hencovciach. FOTO: TASR/Milan Kapusta
StoryEditor

Zamestnancom Bukózy meškajú výplaty. Firma za to viní Mičovského, hľadá investora

10.05.2024, 17:56
Autor:
TASRTASR

Špecialista marketingu a eurofondov holdingu Michal Švábik poukázal na vypovedanie dlhodobej zmluvy spoločnosti s Lesmi SR vtedajším ministrom Mičovským, ktorý fabrike skrátil ročný objem dodávok dreva približne o 50 percent.

Zamestnancom skupiny spoločností Bukóza Holding v okrese Vranov nad Topľou mešká výplata za mesiac marec. Odborári sa so žiadosťou o pomoc obracajú na premiéra Roberta Fica a jeho vládu. Firma za zlú finančnú situáciu viní bývalého ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského. Ten reaguje, že problémy firme mohli spôsobiť iné okolnosti.

Špecialista marketingu a eurofondov holdingu Michal Švábik poukázal na vypovedanie dlhodobej zmluvy spoločnosti s Lesmi SR vtedajším ministrom Mičovským, ktorý fabrike skrátil ročný objem dodávok dreva približne o 50 percent. Dodal, že drevárska fabrika bez dreva nemôže existovať.

Bukóza uviedla, že od decembra 2023 do 9. mája mala spustenú výrobu počas troch týždňov, čo viedlo k prepadu tržieb. Podľa Švábika je to vo výške viac ako 35 miliónov eur.

"Toto bolo spôsobené hlavne postupným obmedzovaním dodávok dreva zo štátneho podniku Lesy SR. Našej spoločnosti boli obmedzené dodávky dreva v roku 2020 od štátnych lesov aj skrz to, že Slovensko ročne vyvezie do zahraničia 500-tisíc kubických metrov dreva, pričom už polovica tohto množstva by nám postačovala na plný chod výroby. Zároveň musíme podotknúť, že naša spoločnosť za drevo platila do konca roku 2023 bez problémov alebo mala pre dodávateľov otvorené bankové záruky," uviedol s tým, že napriek zložitej situácii v spoločnosti boli do marca mzdy riadne vyplácané.

Zamestnancom nebola zatiaľ vyplatená mzda za mesiac marec. Ide o 567 zamestnancov skupiny spoločností Bukóza Holding, potvrdil predseda Základnej organizácie Odborový zväz (OZ) Drevo, Lesy, Voda (OZ DLV) pri Bukocel Pavol Halas. Problém bol už s februárovými mzdami, ktoré boli vyplatené neskôr.

image

Ťahúň Prešovského kraja čelí veľkej pokute. Štát mu chce zobrať dvojnásobok toho, čo za rok zarobil

"Základná organizácia OZ DLV pri Bukocel, a. s., robí všetky úkony, ktoré je potrebné vykonať v súvislosti s nepriaznivou situáciou u zamestnávateľa. Základná organizácia neustále spolupracuje s Ústredím OZ DLV, ktoré poskytuje príslušné poradenstvo. Taktiež sú predkladané výzvy zamestnávateľovi o nevyplatení mzdy zamestnancom," doplnil Halas s tým že napriek vážnej finančnej situácii zamestnávateľ prejavuje snahu uvedenú situáciu vyriešiť.

Finančné problémy holdingu mal vyriešiť úver, o ktorý sa začali zaujímať ešte začiatkom tohto roka. "Pre získanie preklenovacieho úveru bol vedením spoločnosti spracovaný dlhodobý podnikateľský plán na roky 2024 - 2029, ktorý bol v apríli 2024 validovaný uznávanou medzinárodnou konzultačnou spoločnosťou. Ten však bol bankou zamietnutý. Spoločnosť pripravila aj ďalší návrh tollingového financovania, ktorý taktiež nebol v banke schválený. Týmto ostala spoločnosť bez disponibilných finančných prostriedkov," uviedol Švábik s tým, že spoločnosť v prípade výroby však nemá problém v súčasnosti predávať svoj hlavný produkt buničinu, keďže od začiatku roka je výrazný nedostatok buničiny z tvrdého dreva na európskom a svetovom trhu a cena stále rastie. Rokujú o vstupe investora do firmy, ktorý by takto umožnil rozbeh výroby.

Podľa Mičovského problémy v Bukóze mohol spôsobiť prudký nárast cien v dôsledku ruskej agresie v čase, keď už nebol ministrom. "Môj generálny pokyn, aby sa zmluvy na predaj dreva zo štátneho podniku Lesy SR uzatvárali vždy transparentne a čestne, sa nielenže dodržiaval, ale odberatelia jeho funkčnosť aj oceňovali. Bukóza iste nebola výnimkou, uzatvorené zmluvy Lesy SR plnili," uviedol.

Odborové združenie žiada o pomoc na záchranu 702 zamestnancov a od nich závislých dodávateľov a odberateľov v regióne. "Vieme, že vláda SR masívne podporuje zamestnanosť, hlavne v regiónoch východného Slovenska a preto veríme, že nám pomôže zabezpečiť udržanie pracovných miest," uzavrel Halas.

01 - Modified: 2023-09-12 14:36:28 - Feat.: 1 - Title: Východoslovenská Bukóza obnovila nákup dreva a s tým aj výrobu celulózy 02 - Modified: 2023-08-15 06:35:29 - Feat.: 1 - Title: Sotákove železiarne, odstavené Slovalco, firma s miliónovou pokutou. Kto dostal od štátu veľké energodotácie? 03 - Modified: 2022-05-22 08:24:35 - Feat.: 1 - Title: HN24: Bukóza by mohla dostať štátny stimul 1,2 milióna eur na nové pracovné miesta
01 - Modified: 2024-04-08 08:16:21 - Feat.: - Title: Koniec štrajkov na nemeckých letiskách. Pracovníci dostanú vyššie mzdy 02 - Modified: 2024-04-04 14:29:23 - Feat.: - Title: Prišla dohoda so ŽSR. Železničiarom porastie plat a čaká ich aj nová prémia 03 - Modified: 2024-03-28 14:31:51 - Feat.: - Title: Pri Nitre museli pristúpiť k radikálnemu kroku. Teraz železničiarov tlačí ďalší problém: platy 04 - Modified: 2024-02-29 14:05:37 - Feat.: - Title: Železničné odbory chcú riešiť kritickú situáciu železníc. Sú v katastrofálnom stave, vravia 05 - Modified: 2023-11-27 10:03:11 - Feat.: - Title: V Česku sa začal deň protestov, Fiala odmietol odborom ustúpiť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 17:56