Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond.

Aj keď rady menového fondu nie sú pre krajiny, ktoré nečerpajú jeho pomoc, záväzné, najnovšie vyjadrenia na ich adresu pripomínajú situáciu z obdobia dlhovej krízy.

Fond uviedol, že priemyselne vyspelé európske ekonomiky s relatívne vysokým dlhom by mali pristúpiť k výraznejšej fiškálnej konsolidácii, než sa ráta v rámci súčasných vládnych plánov. Týka sa to napríklad Belgicka, Talianska či Francúzska, dodal fond v rámci svojho ekonomického výhľadu pre Európu.

Riaditeľ menového fondu pre Európu Alfred Kammer v rozhovore pre agentúru Reuters povedal, že napríklad talianska vláda by mala ukončiť „neefektívne“ príspevky na podporu ekologických renovácií domov, ktoré sú v Taliansku známe ako superbonus.

Momentálne sa počíta s ich postupným rušením, pričom celkové ukončenie tohto programu sa očakáva až ku koncu budúceho roka.

Francúzsko by zasa finančne výrazne získalo ukončením energetických dotácií, ktoré zaviedlo po invázii Ruska na Ukrajinu v roku 2022, dodal Kammer.

Nemecko má podľa Kammera „dostatočný fiškálny priestor“ na investície do digitalizácie a na podporu verejnej infraštruktúry, ako aj na pomoc firmám v oblasti výskumu a vývoja.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotografia.
Neprehliadnite

Menový fond zhoršil odhad ekonomického rastu eurozóny, dôvodom sú Nemecko a Francúzsko